Musea in Drenthe

Musea zijn er in uitlopende categorieën. Van een kleine verzameling tot een groot stuk van de cultuur: ook in Drenthe zijn vele leuke en interessante musea die een bezoek waard zijn!

Kaasmakerij Kaaslust

De historie van dit museum begint al aan de buitenkant: de kaasmakerij is gevestigd in een gerestaureerde zuivelfabriek. In de kaasmakerij wordt de historie van Veenhuizen, waar het museum gevestigd is, uitgelicht. Bovendien ziet u tijdens de rondleiding hoe de huisgemaakte kaas geproduceerd wordt! De kaasmakerij is het hele jaar geopend, maar wel alleen op afspraak!

Drents Museum

Een belevenis voor jong en oud, wisselende tentoonstellingen, diverse activiteiten, een rijke collectie. Een deel van de collectie vertelt over de cultuur en historie van Drenthe. Een rijke aanvulling op een vakantie in Drenthe dus!

Het Gevangenis Museum

Misdadigers en boeven opsluiten is van alle tijden. Maar hoe ging dat er in 1600 aan toe? In het Gevangenis Museum leer je alles over de straffen door de eeuwen heen. Het museum zelf draagt ook bij aan de geschiedenis: het is een oud dwanggesticht. Durf jij je in een cel te laten opsluiten?

Hunebedcentrum

Waar kom je nu meer te weten over hunebedden dan in dé hunebedprovincie van Nederland? Waan je in de prehistorie en bekijk meteen het grootste hunebed van het land, die direct naast het centrum staat.

Van Gogh Huis

De woon- en werkplaats van Vincent van Gogh ontdekken? In Veenoord staat het enige huis wat publiekelijk toegankelijk is waar deze meesterschilder aan het werk is geweest! Het museum laat de tijd zien waarin Vincent in Drenthe woonde, wat hij destijds schilderde en wat hij in brieven naar zijn broer en ouders schreef over Drenthe.

Herinneringscentrum Kamp Westerbork

Vluchtelingen, Joodse mensen... Kamp Westerbork vertelt het verhaal van meer dan 100.000 mensen. Zo zijn er originele filmbeelden uit 1944, persoonlijke verhalen en achtergebleven voorwerpen die het verhaal van onder andere de Tweede Wereldoorlog vertellen. Indrukwekkende vaste en wisselende tentoonstellingen laten het leven uit die periode zien. Ook de naastgelegen beeldentuin is zeer indrukwekkend.

Plantetron

Planteron in Dwingeloo is een publiekssterrenwacht waar regelmatig evenementen zijn om zelf sterren te komen kijken! Behalve sterren kijken door de telescoop is er tijdens de evenementen ook een voorstelling over de sterren, planeten en ruimtevaart. Let op: reserveren!