Emmen

Emmen is een grote stad in de provincie Drenthe. In het Drents dialect wordt de plaats als "Em'm" uitgesproken. De bijnaam van de stad is Vlinderstad. De stad komt aan deze naam door een verwijzing naar het dierenpark, wat sinds 2016 bekend staat onder de naam Wildlands Adventure Zoo Emmen.

Emmen is gelegen op een zuidelijke uitloper van de zandrug de Hondsrug. Door de lengte en hoogte van deze zandrug vormt de Hondsrug het enige UNESCO-Geopark van Nederland. Ook de plaats Emmen behoort hiertoe. Dankzij de bijzondere historie van Drenthe bevinden zich maar liefst tien hunebedden in Emmen!

Wildlands Adventure Zoo vormt één van de belangrijkste publiekstrekkers van de stad. Niet heel vreemd aangezien het dierenpark dankzij haar vele thema's en prachtige opbouw een ware attractie is! De dieren van Wildlands leven in hun oorspronkelijk nagebootste omgeving. Het park beschikt bovendien over diverse cafés, restaurantjes en souvenirshops om er een onvergetelijke dag van te maken!

In Barger-Compascuum, vlakbij Emmen, ligt het Veenpark. Hier komt de Drentse veenhistorie tot leven. Er zijn nostalgische dorpen nagebootst en in het hoogveengebied is een echte tufafgraving. Oude ambachten, zoals die van klompenmaker en turfsteker, zijn er dagelijks aan het werk te bewonderen. Een rijk stukje Drentse historie om in te buitenlucht te ontdekken!

Liefhebbers van musea hebben ruime keus: een bezoek aan het Centrum Beeldende Kunst, het FC Emmen Museum, museumboerderij Nabershof en nog diverse andere kleine musea. Waar vroeger Dierenpark Emmen huisde bevinden zich tegenwoordig diverse galeries.

Ook aan bijzondere gebouwen heeft Emmen geen gebrek. De stad telt diverse kerken en een synagoge waarin het oorspronkelijke interieur nog aanwezig is, waardoor de synagoge als rijksmonument geregistreerd staat. Ook molens en vele Saksische boerderijen vormen belangrijke historische punten en staan ook bekend als rijksmonument.

Naast de religieuze en historische bouwwerken, is natuurlijk het stadion van FC Emmen ook een gebouw wat niet op de lijst mag ontbreken. Het stadion draagt de officiële naam de JenS Vesting.