Hunebedden

De oudste monumenten van Nederland ontdek je in Drenthe: hunebedden! Wil je meer over deze bijzondere bouwwerken weten? Lees dan snel verder!

Hunebedden zijn bouwwerken van enorme stenen. Eén hunebed bestaat uit minimaal 4 steden: 3 ‘muren’ en 1 ‘dak’. Hoe grotere het hunebed, hoe meer stenen er gebruikt zijn om de ‘muren’ en het ‘dak’ te realiseren. Vermoed wordt dat de hunebedden in de prehistorie werden gebruikt als grafkamer, al is dat niet met zekerheid te zeggen.

Hunebedden zijn niet alleen in Nederland terug te vinden, maar de Nederlandse hunebedden hebben wel eigen kenmerken. Zo werden deze gebouwd van zwerfstenen. In andere landen werd er voor de hunebedden gebruik gemaakt van het lokale gesteente. De hunebedden werden tijdens en na de bouw bedekt met grond, waardoor er een zogenoemde dekheuvel ontstond.

Tegenwoordig zijn niet alleen veel van de dekheuvels verdwenen, maar helaas ook de hunebedden zelf. Door de geschiedenis heen waren er verschillende redenen waarom de hunebedden werden vernietigd, bijvoorbeeld door religie, het hergebruiken van de stenen als nieuw bouwmateriaal en omdat de locatie van de hunebedden gebruikt moest worden voor bijvoorbeeld de aanleg van een weg. Soms werden hunebedden hiervoor ook wel verplaatst. Tegenwoordig gebeurt dat niet meer, omdat de overblijfselen van de hunebedden beschermd zijn als archeologisch monument.

Op dit moment zijn er nog 54 hunebedden in Nederland zichtbaar. Op twee na staan deze allemaal in Drenthe! Niet ten onrechte dus dat Drenthe bekend staat als de provincie van de hunebedden. De twee andere hunebedden staan in Groningen.

Wil je tijdens je vakantie in Drenthe nog meer te weten komen over hunebedden? Dat kan! In Borger is het Hunebedcentrum opgericht. Dit museum staat bovendien op steenworp afstand van het grootste hunebed van Nederland! Het leuke aan het Hunebedcentrum is dat hier van alles te ontdekken is. Zo is hier in 2014 ook het Oertijdpark geopend, waar je door de geschiedenis van onze voorvaderen loopt. In het Kenniscentrum is een expositie te zien over ijstijden en de prehistorie van Geopark de Hondsrug, waar het centrum gelegen is. Ook worden er in het Hunebedcentrum regelmatig leuke activiteiten georganiseerd. En even bijkomen van al die indrukwekkende geschiedenis? Dat kan natuurlijk in het Museumcafé de Trechtbeker.

Voor wie liever op eigen gelegenheid de hunebedden wil ontdekken, bestaat er de Hunebeddenwijzer. De website heeft een kaart waarop de locaties en alvast wat foto’s van alle hunebedden te zien zijn.